Universele Liefde
Waar komen we vandaan?
Laten we maar zeggen dat we komen van een staat van ‘Zijn’ in Gods oneindige Liefde zonder de aanwezigheid van dualiteit, dus zonder tegenstellingen. Dat kunnen we het Paradijs noemen.
En er was een onbedwingbare wens om meer te weten, om het concept van de tegenstellingen te onderzoeken, om de dualiteit te gaan verkennen. In het Paradijs is dat het moment dat Adam en Eva eten van de vrucht van de Boom van de Kennis van Goed en Kwaad.
Hier op Aarde was één van de mogelijkheden om die dualiteit te beleven en dat gebeurde dan ook.
Alleen is het inmiddels behoorlijk uit de hand gelopen. Het lijkt wel of we in een tijd leven, waarin de tegenstellingen alsmaar groter worden, steeds extremer worden. Die tegenstellingen laten ons vergeten dat wij eigenlijk allemaal gelijk zijn en allemaal één zijn, met elkaar verbonden zijn, met de Aarde en met God/Oneindige Bron. Deze situatie is onze eigen verantwoordelijkheid.
Wij zijn uit vrije wil gaan leven in dualiteit.
Waar staan we nu?
Wij zitten dus in een periode van groeiende tegenstellingen en conflicten, van afscheiding en individualiteit, op de overgang van een oud tijdperk naar een nieuw. En zoals de wereld nu functioneert - zoals we elkaar behandelen en zoals wij de Aarde behandelen - liggen we op koers naar (zelf)vernietiging.
Zijn wij dan zo van God los?
Op 21 december 2012 ontving de Aarde een grote hoeveelheid liefdevolle, transformerende energie, die de Aarde programmeerde voor de nieuwe tijd. Maar dat is geen ‘Galactische toverspreuk’ waarop je rustig kan afwachten tot hij zijn uitwerking heeft.
Nee, de transformatie is in gang gezet, de nieuwe frequentie is ontvangen door Aarde, wat nu nog nodig is, is de resonantie door de mensen op Aarde. Een resonantie van de hart-energie, gevuld met liefde, compassie, begrip, vriendelijkheid, tolerantie, enzovoort.
Tot op de dag van vandaag ontvangt de Aarde nog steeds deze liefdevolle, transformerende energie en die wacht geduldig op jouw bereidheid tot transformatie.
Ons wezen is Universele Liefde.
Waar willen we heen?
Die (zelf)vernietiging, daar willen we niet heen, toch? Wij willen (weer) een samenleving vol universele liefde, compassie, harmonie, 'samen-werking' en 'samen-leving', a partnership society, in liefde en begrip. De hippie beweging uit de jaren '60 komt dicht in de buurt, alleen heb ik het dan niet over de (haast verplichte) vrije seks, nee, ik heb het over universele Liefde, vanuit het hart.
Dit lijkt een utopie, een droom, te mooi om waar te zijn, maar ik denk dat het kan.
You may say I'm a dreamer, but I'm not the only one,
I hope someday you'll join us and the world will live as one.
- Imagine - John Lennon & Yoko Ono
Hoe komen we daar?
Je komt daar met jouw intentie, jouw intentie om jezelf te begrijpen.
"Om de wereld te transformeren moeten we beginnen met onszelf; en wat belangrijk is in beginnen met onszelf is de intentie. De intentie moet zijn om onszelf te begrijpen en het niet aan anderen over te laten om zich te transformeren (…) Het is belangrijk te begrijpen, dat dit onze verantwoordelijkheid is, de jouwe en de mijne.”
― Jiddu Krishnamurti
Jezelf begrijpen betekent in dit verband, dat je bewust gaat leven, je bewust wordt van je eigen denken, je leven niet meer laat leiden door die eeuwige stem in je hoofd (je ego-mind) en je ego-mind terugbrengt naar zijn oorspronkelijke functie, waardoor er ruimte ontstaat voor een hernieuwd contact met jouw Zelf, met je medemens, met de Aarde, met de Kosmos en met God/Oneindige Bron. En hiermee boor je een ongekende energiebron aan.
Als je wil veranderen, zal je dus tot bewustzijn moeten komen en dat contact gaan herstellen. Dat betekent aan jezelf werken, zodat je je dagelijks bewust bent hoe de dingen in jezelf functioneren. Het werk zal dus gedaan moet worden door jezelf (en door mijzelf).
Wij zullen het dus zelf moeten doen, wij hebben met onze vrije wil gekozen voor een leven in dualiteit, wij mogen zelf de gevolgen opruimen, ook nu met onze vrije wil, en met ‘gevolgen’ bedoel ik de dingen in onszelf.
En als vele mensen transformeren, transformeert het collectieve bewustzijn mee en dan verandert de wereld ook.
Dit kan je zelf doen, zie Doe-het-zelf
Handelen uit liefde
"Als mensen gingen begrijpen dat verandering plaatsvindt als gevolg van miljoenen kleine handelingen, die op zich totaal onbelangrijk lijken, nou, dan zouden we niet aarzelen om die kleine handelingen te doen."
- Howard Zinn
We hebben in toenemende mate het contact met onze medemens verloren. Daar kan je ook actief iets aan doen.
1. Doe eens iets aardigs voor iemand anders, zonder dat daarbij verrekend moet worden. Het lijkt zo gewoon dat je iets voor iemand doet en dat jij dan vervolgens nog ‘iets tegoed hebt’ van die ander.
Wat als we ophouden met één op één af te rekenen, als we niets terug verwachten? Dat je blij bent met wat je gegeven hebt. En dat die ander ook een keer iets aardigs doet voor iemand. En die persoon ook weer.
2. Schrijf eens een ‘love letter’. Kijk eens op http://www.moreloveletters.com/ en dan zie je hoe eenvoudig het kan zijn om iemand liefdevolle steun te geven. Of schrijf eens een brief of een kaart waarin je jouw liefde en waardering voor iemand in jouw omgeving uitspreekt, zomaar. Ik bedoel een fysieke, papieren, handgeschreven brief of kaart.
Of schrijf een liefdevolle brief aan een willekeurige ‘lezer’ en plaats de brief ergens waar die gevonden kan worden door een toevallige voorbijganger.
3. Groet mensen op straat, ook vreemden. Of misschien wel juist vreemden. Maak eens een praatje met een vreemde, zie:
https://www.ted.com/talks/kio_stark_why_you_should_talk_to_strangers
De Nederlandse ondertiteling kan je rechts onderin bij het filmpje instellen.
Zo zijn er vast nog veel meer mogelijkheden om weer met elkaar in contact te komen, kijk wat bij jou past en doe het!
Liefde voor jezelf
"Heb uw naaste lief gelijk u zelf” wordt vaak uitgelegd als: “Hou net zoveel van je naaste als van jezelf”.
Ik vat het op als: Heb je naaste lief en heb ook jezelf lief. Er zijn vele mensen die zijn vergeten van zichzelf te houden en die helemaal niet zo lief zijn voor zichzelf, die vaak op zichzelf mopperen of zichzelf bekritiseren: Domme trut. Sukkel. Doe dan ook normaal. Wat ben je toch een … (vul zelf maar in).
Bij "van jezelf houden" heb ik het niet over egoïsme of narcisme. Ik heb het over onvoorwaardelijke, universele liefde voor jezelf, waarin je jezelf steunt door dik en dun (soms letterlijk), jezelf vergeeft en jezelf nooit meer in de steek laat.
Je bent volledig toegewijd aan jezelf en je bouwt een relatie op met jezelf, dusdanig dat je compleet bent en dat er niets is, wat je nog 'completer' zou kunnen maken.
Tracy McMillan geeft aan de liefde voor haarzelf een mooie invulling, die zij uitlegt in het volgende filmpje (in het Engels, zonder ondertiteling):